Restauracje podlegają rygorystycznym, regulowanym przez prawo zasadom higieniczno-sanitarnym. Zachowanie wysokich standardów higieniczno-sanitarnych idzie w parze z wysoką jakością potraw i obsługi. Na jakość i smak dań ma bowiem wpływ między innymi: stan pieca konwekcyjnego, kuchenki mikrofalowej, czy płyty grillowej; czystość powierzchni roboczych na których przygotowywane są potrawy w kuchni, czy też naczyń na których serwowane są dania. W branży gastronomicznej nie ma miejsca na kompromisy w kwestii utrzymania czystości - priorytetem są systematyczność, odpowiedni podział obowiązków i dobrej jakości środki czyszczące.
Profesjonalne środki czystości charakteryzują się:
- wysokim stopniem koncentracji substancji aktywnych, a więc dużą wydajnością i skutecznością, a co za tym idzie niższymi kosztami stosowania,
- specjalizacją zastosowania - skład chemiczny danego preparatu jest optymalnie dobrany do danego obszaru zastosowania i nie powoduje jego uszkodzeń,
- łatwością w użyciu,
- wysokim poziomem bezpieczeństwa dla pracowników i żywności,
- posiadaniem dokumentacji eksploatacyjnej (instrukcje, technologie, plany higieny),
- posiadanie dokumentacji bezpieczeństwa (karty charakterystyk, dopuszczenia Ministra Zdrowia, Świadectwa Jakości Zdrowotnej).
W ofercie PERS znajdują się specjalistyczne produkty dla gastronomii:
- uniwersalne preparaty intensywnie odtłuszczające do utrzymania czystości w miejscach narażonych na wysoki poziom zatłuszczenia
- preparaty o właściwościach antybakteryjnych do czyszczenia wszystkich powierzchni zmywalnych,
- mleczka czyszcząco-polerujące usuwające uporczywe zabrudzenia i plamy ze stali nierdzewnej, ceramiki, emalii, powietrzni szklanych i armatury sanitarnej
- do konserwacji i polerowania powierzchni ze stali nierdzewnej, np. mebli kuchennych, chłodziarek, okapów
- do czyszczenia grilli, frytkownic, piekarników i pieców
- proszki do gruntownego czyszczenia trudnych zabrudzeń powierzchni w kuchni: kuchenek, blach do pieczenia, garnków, wanien, kafli, itp.
- przeznaczone do ręcznego mycia naczyń i akcesoriów kuchennych
- do czyszczenia w niskich temperaturach do -30°C w lodówkach, zamrażarkach i chłodniach
- przeznaczone do szybkiej dezynfekcji bez spłukiwania
- do usuwania kamienia w urządzeniach kuchennych.
Ofertę środków czystości uzupełniają:
- elementy wyposażenia sanitarnego, w tym dozowniki (mydła, czyściw, zapachów, ręczników), suszarki do rąk, kosze i worki na śmieci,
- materiały eksploatacyjne, między innymi mydła antybakteryjne, papiery toaletowe, ręczniki, serwetki
- profesjonalne czyściwa do zabrudzeń różnego stopnia, o dużej i szybkiej chłonności, doskonale usuwające oleje, brud i wodę - dopuszczone do kontaktu z żywnością,
- maty wejściowe o wysokiej skuteczności absorpcji wody i usuwania brudu
- ergonomiczne maszyny sprzątające: automaty szorująco-zbierające, odkurzacze do pracy na sucho i mokro, polerki, szorowarki
- niezbędny sprzęt do sprzątania: ścierki, gąbki, rękawice, zbieraki, itp,
- systemy do mycia, w tym wózki sprzątające i serwisowe, zestawy do sprzątania, wózki na odpady, sprzęt do mycia okien, itp.
Na co zwrócić uwagę podczas planowania zakupu profesjonalnej chemii dla restauracji?
- Z jakiego materiału wykonana jest dana powierzchnia - czy zastosowanie środka nie doprowadzi do negatywnej reakcji z materiałem na którym jest zabrudzenie. Dlatego stosuje się osobne płyny do powierzchni metalowych, szklanych, płyny zmywające i nabłyszczające.
- Korzystanie z dozowników - również w przypadku np. mydła do rąk, by mieć pewność, że użyliśmy wystarczającej ilości płynu by wyeliminować wszystkie bakterie,
- Z jakim rodzajem zabrudzenia mamy do czynienia (np. tłuste zabrudzenia z filtrów kominowych)
- W jaki sposób czyszczona będzie powierzchnia - maszynowo, czy też ręcznie,
- Czas reakcji - zbyt długo pozostawiony brud i osady, nawet na tak trwałej i łatwej do pielęgnacji powierzchni często stosowanej w kuchni jaką jest stal nierdzewna, może prowadzić do korozji i zmatowienia powierzchni.